niedziela, 13 listopada 2016

Lepiej kupić lewoskrętną czy prawoskrętną witaminę C?


Blog przeniesiony na www.upaszczaka.com.pl



"Poproszę witaminę C. Tylko, czy aby na pewno jest ona lewoskrętna?"
Takie pytanie słyszę wielokrotnie w aptece. Pora rozwiać rozrastający się do granic możliwości mit o formie witaminy C. Nie będę ukrywał, ale mam wrażenie, że brakuje tu wyjaśnienia Pana Jerzego Zięby w publikacji "Ukryte Terapie" oraz w szeregu wywiadów dostępnych w internecie. Wydaje mi się, że pacjentom należy się kilka słów wyjaśnienia o co chodzi z tą witaminą. Nie byłbym sobą, gdyby ten post nie znalazł się u mnie na blogu. 



Witamina C to kwas L-(+)-askorbinowy. Co wynika z tego zapisu?
Litera "L" w nazwie oznacza, że jeżeli narysujemy wzór chemiczny witaminy C to w dużym uproszczeniu po lewej stronie będzie znajdował się cięższy element wzoru chemicznego. I to wszystko? Tak to wszystko... Litera L nie oznacza tak naprawdę nic szczególnego. Jest to tak zwana konfiguracja Fishera - układ cząsteczki chemicznej narysowanej na papierze. 

Pan Fisher oznaczył miejsca cząsteczki w zależności od tego czy po lewej (L = loevus) czy po prawej (D = dexter) znajduje się kluczowy fragment cząsteczki. I tak mamy np. kwas L-askorbinowy czy aldehyd D-glicerynowy. 

Znak "+" w nazwie oznacza, że cząsteczka jest prawoskrętna. Ale jak? Skąd? Tak, witamina C jest prawoskrętna. Wyznacznikiem tego czy substancja jest prawo- czy lewoskrętna jest miara, w którą stronę skręcane jest światło przepuszczone przez roztwór danej substancji. Służy do tego polarymetr. I tak według pomiarów witamina C skręca światło w prawo od +20.5 do +21.5 stopni. 

W ten sposób powstają wołające o pomstę prawoskrętno-lewoskrętne cudeńka:




Znalazłem kilka aukcji w internecie, gdzie sprzedawcy zapewniają o braku chemii w swoich preparatach, braku jakichkolwiek zanieczyszczeń oraz o stuprocentowej lewoskrętności! Niestety witamina C to chemia w najczystszej postaci, całkowicie prawoskrętna. Jeżeli chodzi o zawartość zanieczyszczeń to preparaty trzeba przebadać. 

Zamieszczone zachęcające do zakupu informacje dotyczące skracania czasu trwania przeziębienia i wzmocnienia odporności należy niestety wsadzić między bajki, gdyż nie od dziś wiadomo, że witamina C nie ma na to wpływu. O tym innym razem. 

Jak można zaufać sprzedawcy, który nie do końca wie co sprzedaje? Chyba, że korzysta z marketingowego trendu

Drugą ważną kwestią jest "naturalność" witaminy C. Na pudełkach preparatów można przeczytać, że tylko witamina C pochodzenia naturalnego będzie skuteczna, umniejszając syntetycznej - syntetyzowanej w laboratorium. To kolejny mit. Obie mają dokładnie taki sam wzór chemiczny i obie musiały kiedyś zostać zsyntetyzowane. Ta pochodząca z roślin i ta laboratoryjna musiały powstać drogą syntezy chemicznej. Obie mają takie same wzory chemiczne i takie samo działanie farmakologiczne.

Pamiętajcie, że najzdrowsza i najsmaczniejsza będzie ta witamina C, która będzie podana w postaci owoców i warzyw. Taka witamina C dłużej utrzymuje się we krwi i jest znacznie lepiej przyswajalna od suplementów i proszków. Najcenniejszymi źródłami witaminy C są: 
- zielona pietruszka
- dzika róża
- czarne porzeczki
- czerwona papryka

Najlepiej przyjmować te produkty bez obróbki termicznej. Witamina C jest bardzo wrażliwa na ciepło, światło i dostęp powietrza.

Pozdrawiam,

Pan Paszczak

1 komentarz:

  1. To mnie się podoba,przynajmniej jasno wytłumaczone. Dziękuję Paszczaqu
    😃

    OdpowiedzUsuń